Als u vermoedt dat er bij uw kind sprake is van dyslexie, dan is het afhankelijk van de gemeente waarin u woont wat de aanmeldingsroute is. In de ene gemeente kunt u uw kind rechtstreeks aanmelden bij BTSW, in de andere gemeente verloopt de aanmelding via de gemeente. Voor informatie in uw gemeente kunt u contact opnemen met de dichtstbijzijnde vestiging van BTSW.
Na de aanmelding neemt BTSW contact op met de school van uw kind. Bij school wordt informatie opgevraagd over de schoolresultaten en de extra begeleiding die is gegeven. School levert een volledig leerlingdossier aan, welke ondertekend moet zijn door de directie. Hierna wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek op de vestiging.
Het onderzoek met uw kind zal circa 2 dagdelen in beslag nemen en bestaat uit een intelligentie-, sociaal-emotioneel-, werkgeheugen- en didactisch onderzoek. Mocht er aanvullend onderzoek nodig zijn, zijn hier bij BTSW ook mogelijkheden voor. Het dyslexieonderzoek wordt uitgevoerd door of onder supervisie van één van onze GZ-psychologen.
Criteria om in aanmerking te komen voor een vergoed dyslexietraject:
Tijdens de verslagbespreking wordt duidelijk of er bij uw kind sprake is van ernstige enkelvoudige dyslexie (EED) of niet. Er zijn meerdere uitkomsten mogelijk:
Voor de diagnose 'EED' gelden bovengenoemde voorwaarden voor het dyslexieonderzoek, plus de volgende voorwaarden:
Indien er EED is vastgesteld, wordt er een behandeltraject (36 - 58 behandelingen, afhankelijk van de gemeente waar u woont) vergoed, welke wordt bekostigd door de gemeente. BTSW hanteert het protocol ‘Dyslexie diagnose en behandeling (PDDB)’ van Blomert (2013) en focust daarnaast op sociaal-emotionele ondersteuning als belangrijke pijler in de behandeling (psycho-educatie). Daarnaast wordt er op de positieve kenmerken van dyslectici, zoals de creativiteit en fantasie, ingezet. Onze cliënten worden individueel behandeld en de behandeling richt zich in eerste instantie op de basisprocessen van lezen en spelling. Een doorlooptijd van een gemiddeld behandeltraject varieert tussen 12 en 18 maanden, overeenkomend met 36 tot 58 behandelingen. Hierbij wordt uitgegaan van 1 behandelsessie van 45 minuten per week, ondersteund door (computergestuurde) thuisoefeningen op 5 andere werkdagen van de week gedurende 10 tot 20 minuten per dag. De behandelingen kunnen in overleg op school of op één van onze vestigingen uitgevoerd worden.
Ouders/verzorgers en de leerkracht worden actief betrokken bij de behandeling. Zij worden geïnformeerd over zaken die rechtstreeks van invloed kunnen zijn op het afgesproken behandelplan en over de evaluatieresultaten.
Komt u voor vergoeding in aanmerking, dan ontvangt u geen rekeningen maar worden de kosten door BTSW direct gedeclareerd bij de gemeente waarin u woonachtig bent.
Als de kosten van het onderzoek en de behandeling van dyslexie niet vergoed worden door de gemeente - omdat uw kind niet voldoet aan de voorwaarden – neem dan contact met BTSW op voor de mogelijkheden.